Abstrakt. Zaletą metody uprawy cebuli z zimowaniem na polu jest wcześniejsze
zaopatrzenie rynku w świeżą cebulę pochodzącą z upraw polowych. Tak wczesna cebula
z zielonym szczypiorem jest warzywem bardziej atrakcyjnym, ponadto ma większą wartość
biologiczną niż cebula długo przechowywana. Bogactwo związków, jakie zawiera cebula,
powoduje, że odgrywa ona bardzo ważną rolę w żywieniu człowieka. Celem pracy było
określenie zawartości makroskładników: azotu ogólnego, fosforu, potasu, wapnia, magnezu
i siarki oraz wybranych mikroskładników (manganu, żelaza, miedzi i cynku) w częściach jadalnych
cebuli zimującej odmiany ‘Amigo F1’, w zależności od stosowanych metod uprawy
(z okrywaniem roślin przed zimą włókniną polipropylenową oraz bez okrywania – obiekt
kontrolny). Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono zróżnicowaną zawartość składników
mineralnych w badanych częściach cebuli. W szczypiorze stwierdzono istotnie większą
zawartość azotu ogólnego (średnio 28,73 g ka–1 s.m.), potasu (średnio 42,22 g kg–1 s.m.),
wapnia (8,77 g kg–1 s.m.), magnezu (średnio 2,21 g kg–1 s.m.) i siarki (3,37 g kg–1 s.m.),
w porównaniu z zawartością tych składników w niedojrzałej cebuli. W szczypiorze wykazano
również istotnie większe zawartości manganu (średnio 28,97 mg kg–1 s.m.), żelaza
(459,85 mg kg–1 s.m.) oraz miedzi (średnio 6,67 mg kg–1 s.m.). Uprawa cebuli ozimej
z zastosowaniem okrywania roślin przed zimą włókniną polipropylenową PP 17 przyczyniła się
do wzrostu zawartości magnezu, siarki, manganu, żelaza, miedzi, w odnniesieniu do metody
uprawy bez okrywania osłonami.