Abstrakt. Zasolenie jest jednym z głównych stresów abiotycznych na świecie ograniczających
o ponad 50% plon głównych roślin uprawnych, takich jak pomidor. Odporność
pomidora na zasolenie jest cechą zależną liniowo lub odmianowo. Celem badań było określenie
zróżnicowania tolerancji na stres solny linii pomidora S. pimpinellifolium. W celu indukcji
tworzenia tkanki kalusowej zastosowano 6 kombinacji roślinnych regulatorów wzrostu BAP
i IAA, dodanych do pożywki MS. Największą masę tkanki kalusowej o ciemnozielonym
zabarwieniu zaobserwowano na pożywce MS uzupełnionej 2,0 mg · dm–3 BAP i 2,0 mg · dm–3
IAA. Następnie zaindukowany kalus oraz eksplantaty pędowe pomidora wykładano na pożywkę
MS z różną zawartością soli NaCl: 0 (obiekt kontrolny), 25, 50, 75, 100, 125 i 150 mM.
Wykazano, że stres solny negatywnie wpłynął na wzrost i rozwój roślin, a obecność 125 i 150
mM NaCl w podłożu całkowicie zahamowała proces tworzenia kalusa oraz indukcję zarodków
somatycznych. Wyniki doświadczenia wykazały, że somaklony S. pimpinellifolium, uzyskane
z kalusa selekcjonowanego na pożywce MS z dodatkiem 100 mM NaCl, charakteryzowały się
podwyższoną tolerancją na stres solny.