Abstrakt. Badania były skoncentrowane na ocenie jakości winogron odmiany ‘Regent’.
Winorośl prowadzoną w systemie pojedynczego sznura Guyot poddano zabiegom cięcia o trzech
intensywnościach: 4, 6 lub 8 pąków na łozę. Owoce zebrano w trzech kolejnych sezonach
(w latach 2013–2015) w stacji badawczej Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego
w Szczecinie. Winogrona ‘Regent’ analizowano pod kątem właściwości fizycznych
i chemicznych, tj. masy gron i 100 owoców, całkowitej zawartości substancji rozpuszczalnych,
kwasowości, pH, polifenoli, składników odżywczych (Ca, Cu, Fe, K, Mg, Mn, N, P, Zn) i metali
ciężkich (Cd, Pb). Wyniki pokazały, że intensywność cięcia łozy winorośli odmiany ‘Regent’ miała
istotny wpływ na jakość owoców, z wyjątkiem masy gron, kwasowości i pH. W przypadku masy
100 owoców, całkowitej zawartości substancji rozpuszczalnych i większości pierwiastków
notowano wzrost wraz ze wzrostem intensywności cięcia. Z kolei najlżejsze cięcie doprowadziło
do najwyższej koncentracji polifenoli, K, Cu i Fe w winogronach.