Abstrakt. Celem badań była ocena wybranych cech jakościowych mięsa kaczek w zależności
od ich wieku. Materiał doświadczalny stanowiło 100 osobników mieszańców mięsnych kaczek
typu Pekin – Star 53 H.Y., pochodzenia francuskiego. Odchów trwał 8 tygodni. Przez cały okres
ptaki odchowywano systemem intensywnym jako brojlery. Mięśnie piersiowe zawierały od 22,15
do 23,34% białka ogólnego, przy czym zaobserwowano nieznaczne zwiększanie się tego
składnika w mięśniach wraz z wiekiem kaczek. Z kolei dość wyraźnie zwiększała się zawartość
tłuszczu surowego w badanych mięśniach. Mięśnie nóg kaczek, w porównaniu z mięśniami
piersiowymi, zawierały mniej białka ogólnego (od 21,03 do 22,34%) i wyraźnie więcej tłuszczu
surowego (od 4,17 do 6,80%). Nie zaobserwowano zmian w zawartości cholesterolu w badanych
mięśniach w kolejnych tygodniach odchowu ptaków, a jedynie tendencję do zwiększania się
zawartości tego składnika wraz ze zwiększaniem się zawartości tłuszczu w mięśniach. Mięśnie
piersiowe zawierały średnio od 2 do 22 μg retinolu i od 10 do 28 μg/100 g tkanki mięśniowej
gamma-tokoferolu, mięśnie nóg zawierały odpowiednio od 10 do 22 μg retinolu i od 10 do 30 μg
gamma-tokoferolu. Podobnie jak w przypadku mięśni piersiowych, również w przypadku mięśni
nóg nie ustalono wpływu wieku na zawartość retinolu, natomiast ilość gamma-tokoferolu
w mięśniach nóg zwiększała się wraz z wiekiem kaczek. Lipidy mięśni piersiowych kaczek
w 6, 7 i 8 tygodniu odchowu zawierały od 46.0 do 47.8% nasyconych kwasów tłuszczowych
(SFA) oraz od 52,2 do 54,0% nienasyconych kwasów tłuszczowych (UFA). Zaobserwowano
zwiększanie się udziału kwasów UFA, a zmniejszanie SFA wraz z wiekiem kaczek, tj. między
6 a 8 tygodniem życia ptaków. Mięśnie nóg, w porównaniu z mięśniami piersiowymi kaczek,
zawierały wyraźnie mniej nasyconych, a więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych.