Abstrakt. Celem badań była analiza i porównanie frekwencji objawów i zmian chorobowych
u zwierząt rzeźnych w Polsce w latach 2009 i 2017 oraz określenie przyczyn ich występowania.
Analizie poddano wyniki urzędowego badania poubojowego bydła, świń i owiec, przeprowadzonego
przez Inspekcję Weterynaryjną. W ocenie przyczyn zmian chorobowych i niezdatności do
spożycia uwzględniono takie jednostki chorobowe, jak: gruźlica, promienica i posocznica, a także
odchylenia jakościowe: wychudzenie i wodnicę, żółtaczkę, zmiany organoleptyczne, niedostateczne
wykrwawienie, śmierć naturalną, ubój w agonii, ogniska ropne, zanieczyszczenia, przekrwieniai inne zmiany oraz inwazje pasożytnicze: wągry, bąblowce, motylicę wątrobową i włośnicę.
Stwierdzono, że liczba zwierząt rzeźnych, wykazujących zaburzenia stanu zdrowia bądź objawy
i zmiany chorobowe, utrzymuje się w Polsce na wysokim poziomie, a w przypadku bydła nawet
nieznacznie wzrasta. Duża liczba zanieczyszczeń i przekrwień świadczy o małej dbałości
o warunki obrotu przedubojowego zwierząt rzeźnych, a także o higienę i warunki uboju oraz
rozbioru i obróbki tusz. Odchylenia jakościowe w postaci wychudzenia, wodnicy lub niedostatecznego
wykrwawienia ubijanych zwierząt wskazują na błędy popełniane w czasie chowu bądź
podczas transportu zwierząt rzeźnych. W związku z tym można mieć uzasadnione obawy
dotyczące dobrostanu zwierząt. Choroby pasożytnicze, szczególnie motylica wątrobowa u bydła
i owiec oraz bąblowica u świń, w niektórych rejonach wymagają bardziej skutecznych działań w
celu ich ograniczenia. Za zadowalającą natomiast można uznać bardzo małą liczbę przypadków
włośnicy w mięsie świń.