Abstrakt. Celem niniejszej pracy jest ocena wartości rzeźnej tuczników pochodzących
z indywidualnych gospodarstw rolnych zrzeszonych w grupie producenckiej zlokalizowanej
w środkowo-wschodniej Polsce. Badania przeprowadzono na 322 tucznikach rasy polskiej białej
zwisłouchej (PBZ). Materiał doświadczalny sklasyfikowano, uwzględniając 2 czynniki badawcze:
dostawcę i porę roku. Tuczniki z I grupy badawczej ubijano na jesieni w miesiącach wrzesień–
–październik, a tuczniki z II grupy badawczej – wiosną w miesiącach kwiecień–maj. Badana
populacja tuczników charakteryzowała się wysoką mięsnością – na poziomie 58% oraz masą tuszy ciepłej 89,99 kg. Wszystkie tusze tuczników zostały zakwalifikowane do najwyższych klas
w systemie SEUROP – odpowiednio: 29,81% do klasy S, 51,86% do klasy E i 18,32% do klasy U.
Udowodniono statystycznie wpływ dostawcy na masę tuszy ciepłej, grubość mięśnia longissimus
dorsi w punkcie M1, wydajność rzeźną oraz wpływ sezonu uboju na masę tuszy ciepłej i grubość
słoniny w punktach S1 i S2. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że tuczniki, których
uboju dokonano wiosną, odznaczały się mniejszą masą tuszy ciepłej i cieńszą słoniną. Wykazano
współdziałanie obydwu czynników badawczych, tj. dostawcy surowca rzeźnego i sezonu uboju,
w przypadku masy tuszy ciepłej, mięsności, mięśnia LD mierzonego w punkcie M2, grubości
słoniny mierzonej w punkcie S1. Otrzymane wyniki badań wskazują na dużą wartość rzeźną
tuczników utrzymywanych w indywidualnych gospodarstwach rolnych zrzeszonych w grupy
producenckie; wieprzowina pozyskana od tych świń spełnia wymagania stawiane przez przemysł
mięsny i konsumentów.