Abstrakt. Mleko owcze jest cennym produktem ze względu na swoje właściwości i skład. Jest ono bogatsze w białko wysokiej jakości oraz zawiera więcej wartości odżywczych, w porównaniu z mlekiem innych przeżuwaczy. Surowe mleko charakteryzuje się brakiem aktywności enzymatycznej oraz brakiem mikroorganizmów patogennych; cechuje się również dużą zawartością składników mineralnych. Z tego względu jest dobrym surowcem dla przemysłu mleczarskiego i wytwarzania mlecznych napojów fermentowanych, także serów. W czasie laktacji zarówno zawartość poszczególnych składników mleka, jak i wydajność mleczna ulegają wahaniom, co przekłada się na wartość odżywczą produktu. Również zawartość komórek somatycznych w mleku jest istotnie różna między szczytem a zakończeniem laktacji zwierząt. Wzrost elementów komórkowych jest głównym wskaźnikiem infekcji gruczołu mlekowego. Przyczyną mastitis są infekcje na tle bakteryjnym lub mechaniczne uszkodzenie strzyków. Zapalenie gruczołu mlekowego to poważny problem dla hodowców zwierząt mlecznych ze względu na zdrowotne i ekonomiczne aspekty tej choroby, która jest główną przyczyną uboju maciorek oraz upadku wielu zwierząt; wymusza również koszty leczenia samic, przy czym pozyskane mleko jest utylizowane. Szacuje się, że aż do 60% owiec w stadach może cierpieć na bezobjawowe mastitis, co jest poważnym problemem dla przemysłu mleczarskiego. Dlatego ważne są badania pod kątem analizy ilości komórek somatycznych w mleku.